Bergvärme Stockholm – frågor och svar

Funderar du på bergvärme i Stockholm? Du är långt ifrån ensam. Villaägare, BRF:er, företag och fastighetsägare brottas med samma problem idag och detta i att man ser skyhöga kostnader för uppvärmning, el och energi. Genom att se över alternativa lösningar kan man också spara pengar.

Att exempelvis solenergi och bergvärme i Stockholm – som går att kombinera – blivit populära investeringar har definitivt inte skett ur ett vakuum. Många måste agera! Vi ska här titta lite närmare på bergvärme och göra detta genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande:

Passar bergvärme i Stockholm för alla?

Nej, det finns dels geologiska hinder och dels också ekonomiska sådana. Målet är alltid att nå lönsamhet och göra vinst. I vissa fall kan andra lösningar vara bättre. Tvingas man borra för djupt och där man samtidigt har en relativt låg energiförbrukning så är bergvärme sällan det bästa alternativet. Om man däremot har en hög energiförbrukning och samtidigt bra geologiska förutsättningar så är bergvärme i Stockholm en ultimat lösning.

Hur mycket sänker jag mina energikostnader?

Bergvärme i Stockholm kan – men rätt installation och rätt dimension på borrhålet – sänka de årliga kostnaderna för energi och uppvärmning med närmare 80 %. Det säger en hel del om vilken investering det handlar om, eller hur?

Är bergvärme i Stockholm en dyr investering?

En nackdel med bergvärme är att det har en hög installationskostnad. Man kan räkna med minst 100.000 kronor och ju djupare man tvingas borra – desto dyrare blir det. Man bör alltid ta professionell hjälp för att skapa en kalkyl kring detta. Men, det handlar också mycket om en kostnad som är just initial. Efter några år så har man nått break-even och kan räkna hem pengarna. Borrhålet har en livslängd på närmare 50 år och kan användas även då det är dags att byta värmepump – vilket normalt sker efter ungefär 20 år.

Publicerat den
Kategoriserat som Bygg