När behöver man göra en överlåtelsebesiktning?

Ska ni sälja ert hus och behöver ha lite hjälp med att kolla över vilket skick huset är i? Det är viktigt att göra en överlåtelsebesiktning innan man lämnar över huset till någon annan. 

När man planerar att sälja sitt nuvarande hus eller lämna över det till någon annan, då finns det en del saker som man behöver tänka på. Eller man behöver komma ihåg att göra vissa saker kanske man kan säga. För att den som ska köpa eller ta över huset ska veta vilket skick huset är i, så behöver man göra en besiktning av huset, en så kallad överlåtelsebesiktning

Detta görs både av själva byggnaden i sig men även av den närliggande mark runt omkring som har teknisk betydelse för själva huset. Den som säljer gör rätt i att göra en besiktning av huset eftersom denna annars kan få ansvara för eventuella fel i efterhand. 

Vem gör överlåtelsebesiktning av huset?

Det finns egentligen inga krav på att det måste vara en utbildad besiktningsman. Men för att du som säljare ska kunna känna dig säker att besiktningen utförs ordentligt så bör man välja en sådan person som har utbildning. Den som sedan ska köpa eller överta huset gör rätt i att vara med under själva besiktningen. 

Detta för att själv kunna ställa frågor till besiktningsmannen om eventuella fel och så vidare. Radonmätning och fuktmätning är sådana saker som inte ingår i en besiktning av huset. Det får man ordna på annat vis.