Tänk på detta vid din takrenovering

Om man som villaägare står inför det faktum att taket – på ett eller annat sätt – börjat gå sönder så är det viktigt att man direkt tar tag i detta. Ett tak som läcker in riskerar nämligen att föra med sig kostsamma vattenskador och av den anledningen så tjänar men på att antingen reparera eller helt byta ut taket i fråga.

Först och främst – ett tak har begränsad livslängd och även om denna är lång (runt tjugo år beroende på material) så krävs det ingrepp med jämna mellanrum för att det ska hålla en god kvalitet och standard. Ett tak är den del av huset som hela tiden utsätts för mest angrepp från naturen i form av regn, snö och sol och speciellt i Sverige – på grund av vårt nordiska klimat – så är vikten av att sköta sitt tak oerhört stor. Hur vet man då att det är dags att genomföra en renovering eller att helt byta ett tak?

Ja, det här kan vara svårt för en lekman och en privatperson och därför kan det vara bättre att betala för professionell hjälp i form av en takläggare även vid besiktningen. Det här kostar inte så mycket pengar och då det gäller tak så är tumregeln alltid att det är bättre att upptäcka eventuella problem på ett tidigt stadium snarare än senare – både sett ut ett ekonomiskt och levnadsmässigt perspektiv.

Det är – helt enkelt – billigare att anlita en takläggare för en besiktning än att genomföra den på egen hand och missa en massa fel som sedan kostar mycket pengar att korrigera. Valet av takläggare är även det viktigt och detta kanske speciellt om man har sitt hus i en större stad där konkurrensen är högre.

Undersök innan du anlitar en takläggare

Menas med detta; bor man i Stockholm så finns det – på gott och ont – fler verksamma takläggare än i mindre stad. Till fördelarna här så kan man säga att priset blir billigare – både för själva undersökningen och för de eventuella korrigeringar och reparationer som kan följa. Nackdelarna här ligger i själva kvaliteten på jobbet man betalar för.

Det är nämligen så att man måste vara lite försiktigare i Stockholm om man ska anlita en hantverkare – takläggare, snickare, rörmokare eller målare spelar ingen roll – och detta för att slippa råka ut för ett fuskjobb. Detta gäller alltså inte själva besiktningen av ditt tak utan om jobbet som följer. Vi anser nämligen att du – om en takläggare upptäcker ett fel – också anlitar en sådan för att korrigera snarare än att göra det själv. Dock – som sagt – så gäller det att inte bli lurad.

Tipset här är att du alltid – och utan undantag – ber om referenser till tidigare kunder. Se även till att ringa dessa och hör dig för innan du skriver på kontraktet. Vidare så tycker vi alltid att du ska begära garanti på jobbet och att denna sträcker sig över minst fem år. Att ta hand om ditt tak kommer att spara dig pengar – förutsatt att du genomför regelbundna kontroller samt anlitar rätt takläggare vid eventuella reparationer.